Ékszertisztítás

Hogyan bánjon az ezüsttel?

Az ezüst sem alacsony, sem magas hőmérsékleten gyakorlatilag nem oxidálódik. Az ezüsttárgyakon látható feketés-szürke elszíneződés nem oxid, hanem az ezüst kénnel alkotott vegyülete. A városok levegője egyre több kénvegyületet tartalmaz, amely az ezüsttel nedvesség hatására ezüst-szulfidot(Ag2S) alkot. Ezért a tárgy felületén előbb barna később koromfekete bevonat keletkezik. Ez a réteg a kereskedelemben kapható ezüsttisztító folyadékkal eltávolítható.


Hogy sokáig megmaradjon az ezüst ékszer újszerű állapota, és időben megakadályozza a vastagabb ezüst-szulfid réteg kialakulását törölgesse rendszeresen karcolásmentes, puha anyagból készült, ezüsttisztító kendővel.
Az ezüsttisztító folyadékot csak kő vagy gyöngy nélküli, nem antikolt ékszerek, tárgyak tisztítására használja!
A szappanos víz szintén segít megőrizni az ékszer szépségét, de azt soha ne felejtsük el, hogy a szárazra törlésnél semmiképp ne használjunk papírtörölközőt vagy papír zsebkendőt, csakis lágy, puha ruhát.
Ne tegye termálvízbe, mert az ékszeren azonnal ezüst-szulfid bevonat képződik.
Ha nem viseli ezüstékszereit, tárolja légmentesen zárt, száraz helyen. Önzáró tasak, vagy egy erszény kiválóan alkalmas erre a célra. Ez segít megőrizni ékszerei csillogását és még csak véletlenül sem karcolja őket semmilyen más tárgy.
Soha ne tegye ezüst ékszereit klórba, sós vízbe, szódába. Ne felejtse el, hogy néhány háztartásban található tisztítószer alapja a klór tartalmú fehérítés; ezek elszínezhetik, illetve oldhatják a drágaköveket.
Soha ne használjon ultrahangos tisztítót, szalmiákszeszt, vagy bármilyen más vegyi anyagot drágakövek tisztításához; különösen türkiz, malachit, ónix, lapis lazuli(lazúrkő) és opál esetében, mert ez könnyen a kövek elszíneződését okozhatja. Törölgesse egyszerűen puha, nedves ruhával.
Ha az ékszer drágakövet vagy gyöngyöt tartalmaz, ne tegye vízbe, mert a foglalás esetleg meglazulhat. Soha ne használjon fürdetős, vagy csiszoló hatású tisztítót drágaköveihez.

 

Az arany ékszer szakszerű tisztítása

Fontos tudni, hogy ékszereinket - mint pl. ruháinkat - rendszeresen tisztítani kell. Legtöbb esetben az avatatlan kezek többet árthatnak, mint használhatnak.Kényesebb ékszereink tisztítását és a mozgó alkatrészek, zárak ellenőrzését bízzuk ötvösre!


Az ékszereket soha ne tisztítsuk agresszív vegyszerekkel vagy súrolóporral, mert csúnya, mély karcok keletkezhetnek a felületen. Jól alkalmazható pl. a hagyományos, folyékony mosogatószer és egy nagyon puha szőrű fogkefe.
Egy tálkában jó forró vízben kevés mosogatószert föloldunk, majd a puha szőrű kefével áttisztítjuk az ékszert, ha az nem tartalmaz szerves eredetű drágakövet (csont, borostyán, gyöngy stb.), ez esetben ki is főzhetjük a tárgyat.
Gyakori, hogy a kövek "alján" zsíros szennyeződések rakódnak le, melyek nagy mértékben rontják a kövek brilianciáját (ragyogását).
Fontos, hogy lehetőleg soha ne krémezzük be testünket, kezünket úgy, hogy rajtunk vannak ékszereink, mert a kövekre rögtön rátapad a krém, és "megvakítja" azokat. A gyűrűk belsejében lerakódó szennyeződések bőrpírt, viszketést, szélsőségesebb esetekben kisebesedést, ekcémát is okozhatnak.
Jól használhatók még az ékszerboltokban és ötvösöknél is kapható ékszertisztító folyadékok és kendők. Előnyük, hogy olcsók és nem igényelnek szakmai felkészültséget sem. Külön kapható ezüsthöz, aranyhoz, gyöngyös ékszerekhez is.
Leglényegesebb a gyöngyös és a valódi köves ékszerek tisztítása, ezeket lehetőleg mindig bízza szakértőre.
Vigyázzunk, hogy a gyöngyöt ne érje vegyszer, parfüm, mert ezek könnyen károsíthatják a gyöngy lüszterét, ezzel csökken az étréke, szépsége is.

 
Body
User wrap 1
Wrapper Pattern: